På Armémuseet så har den gjort en utställning där olika före detta värnpliktiga har fått berättat hur det var att göra lumpen och sin repmånad, för att kunna skildra hur lumpen var förr. Samtidigt som 60 000 olika föremål som var kopplade till värnplikten ställde ut.

Exempel på berättelser:

I gödsel

Det var så att det genomfördes en fältövning under vinterhalvåret och temperaturen låg runt noll grader. De värnpliktiga slog upp sitt stora manskapstält på en åker. Plötsligt började det stinka och då var det inte bara inne i tältet, utan också ifrån de värnpliktiga. De värnpliktiga förstod inte riktigt vart stanken kom från. Men till slut så visade det sig att på den åker där de hade slagit upp tälten hade blivit åker och gödslad under den gångna hösten. Så det gick verkligen inte att uppvakta några kvinnor, eftersom de stank så mycket!

Dynamit

En värnpliktig berättade att han hade bluffat under sin mönstring och sagt att han kunde köra lastbil, fast han egentligen bara hade provkört lastbil en gång. För den värnpliktiga hade hört att det skulle vara en bra sysselsättning under lumpen. Han blev chaufför och en gång skulle han köra dynamit som han hade fått order om att fördärva. Sagt och gjort, han la all dynamit (1 500 kg) i en hög mitt ute på en mosse och tände på, samt tog skydd och höll för öronen. Snacka om vilken smäll det blev och resultatet blev en 4-5 m stor och djup grop.

Ställa till ett spratt

Det tillhörde inte till ovanligheten att ställa till olika typer av spratt. Det var förbjudet att ha bilder i sina skåp, speciellt naket. En värnpliktig spelade ett spratt mot sin fanjunkare, då han hade gjort en A3 bild på denna och satt i sitt skåp. Fanjunkaren blev chockad när han såg bilden, men den värnpliktiga blev inte anmäld i alla fall.