De finns tusen och åter tusen olika berättelser från lumpen. Dels har du säkert hört när de äldre männen i familjen gjorden lumpen och vad de hittade på. Vill du ha ytterligare berättelser från lumpen så finns det ett flertal olika utställningar runt om i vårt land som du kan besöka eller böcker som skrivits om just detta ämne. Då kan du få reda på sådant som verkligen har hänt, då de värnpliktiga själv har fått berätta vad de hade varit med om under tiden de gjorde lumpen.
Snuskburken
Du som har gjort lumpen vet vad snuskburken är för något och du förknippar säkert detta föremål med värnplikten du gjorde. För dig som inte vet vad snuskburken är för något, så är det ett kokkärl i metall som de värnpliktiga fick sin mat i under tiden de var ute på olika fältövningar. Det är många som har berättat om sin hatkärlek mot snuskburken, eftersom du som värnpliktig var tvungen att rengöra den själv. Ett knep som många värnpliktiga använde sig av för att slippa diska var att klä snuskburken med en plastpåse.
Logementet
Det är många värnpliktiga som berättat om logementet som de sov och umgicks på sin lediga tid, om de inte var på “markan” förstås. Ett logement i lumpen förknippas av de flesta med tolv till sexton våningssängar (som var noggrant bäddade), skåp och med ett spartanskt möblemang med några pallar och bord. Faktum är att logementen ser i princip likadant nu för tiden.
ABC-skydd
Under 60-talet var de värnpliktiga utrustade efter det så kallade ABC-skyddet (Atomic, Biological, Chemical) för rädsla för en ny atombomb var stor, med tanke på vad som hände under Andra världskriget och att allt fler länder tillverkade atombomber. Det har berättats att de värnpliktiga fick exempelvis ett Radiaksnöre som skydd. Detta snöre skulle knytas runt öppningarna på kläderna, för att förhindra radioaktiviteten. Men utrustning som gasmasker var också inkluderat i ABC-skyddet och skulle bäras med jämt.